Warak Enab
Také známý také jako Wara Enab je populární arabské jídlo libanonského původu. Jde o rýží plněné vinné listy.
Přísady
- 500 g čerstvých nebo ve slané vodě naložených vinných listů
- 1 1/2 hrnku rýže
- 1 šálek nasekané petrželky
- 1/2 šálku nasekané máty
- 4 malá nakrájená rajčata nakrájená
- 4 nakrájené jarní cibulky
- 1/2 šálku olivového oleje
- 3/4 šálku citronové šťávy
- 2 nakrájené brambory
- sůl a pepř podle chuti
Příprava
Ponořte vinné listy na 1 minutu do vroucí vody, vyjměte a dejte stranou. Poté promíchejte rýži s bylinkami, cibulí, rajčaty, citrónovou šťávou, olejem, solí a pepřem. Rozložte vinné listy na pracovní desku. Vložte na každý list 1 polévkovou lžíci směsi a zabalte jako doutník.
Umístěte nakrájené brambory na dno hrnce, a na ně položte plněné listy a potom zalijte vodou. Na pokrm položte menší pokličku ta, aby se listy v průběhu vaření nerozbalily. Vařte na mírném plameni asi 1 hodinu tak, aby byly listy dobře uvařené a měkké. Podávejte studené.