Koussa Mahshi
Na západě známé jako plněné cuketa, je pokrm, který má nespočet variací v Africe, Asii a Evropě. V zásadě se ale jedná o plněnou cuketu.
Přísady
- 8 přibližně 12 cm dlouhých bílých cuket, dobře omyjte
- 100 g mletého jehněčího
- 50 g (1/4 šálku) dlouhozrnné rýže
- 1/2 jemně nasekaného rajčate
- 10 g rozpuštěného másla
- 2 lžičky vody
- 1/4 lžičky mletého nového koření
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 70 g (1/4 šálku) rajského protlaku
- 1/2 lžičky soli
- libanonský chléb jako přílohu
- bílý jogurt jako přílohu
Příprava
Nakrájejte cuketu zešikma na silnější plátky. Nakrájené plátky omyjte v osolené vodě. Použijte malý ostrý nůž a odstraňte dužinu cuket (nevyhazujte). Potom promíchejte dužinu s mletou rýží, nasekaným rajčetem, máslem, vodou, novým kořením a skořici ve velké míse. Dochuťte solí a pepřem. Naplňte každou cuketu asi ze 3 čtvrtin směsí dužiny a přísad.
Umístěte cuketu ve velkém hrnci a zalejte studenou vodou. Přidejte rajský protlak a sůl. Přiveďte k varu při vysoké teplotě. Poté stáhněte teplotu na nízkou úrovneň a vařte po dobu 1 hodiny do změknutí cukety. Před servírováním cuketu na talíři podlijte vývarem. Podáváme s chlebem a jogurtem.